Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν της Αγ. Νεομάρτυρος Κυράννας

Με αρχιερατικόν συλλείτουργον εις τον παλαιόν Ιερόν Ναόν Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Όσσης συνεχίστηκαν οι λατρευτικές και εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, επί τη ευκαιρίᾳ της ανευρέσεως των ιερών της λειψάνων.

Εις την Θείαν Λειτυργίαν, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου ε.ε., προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε του Όρθρου, και Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Στο κήρυγμα του κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τόνισε πως είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι, καθώς εορτάζει η Τοπική Εκκλησία την συμπλήρωσιν 260 ετών από του σεπτού μαρτυρίου της Αγίας Κυράννης, ανευρέθησαν τμήματα των αγίων λειψάνων της και μάλιστα λίγες ημέρες προ της ελεύσεως, εις την Θεόσωστον Επαρχίαν του Λαγκαδά, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η παρουσία του οποίου θα προσδώσει ξεχωριστή τιμή στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης.

Εις άλλον σημείον, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπογράμμισε ότι το γεγονός της αποκαλύψεως των αγίων λειψάνων συμβαίνει μέσα σε μία περίοδον εξαιρετικά δύσκολην για την πατρίδα μας και έρχεται να ενισχύσῃ, να στηρίξῃ και να γεμίσῃ τις καρδιές των πιστών με γαλήνη καθώς και να εμπνεύσῃ, με πνεύμα αγάπης, για την πίστην και την δοκιμαζόμενην πατρίδα.

 Η Αγία χαίρεται και καμαρώνει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εις άλλον σημείον του λόγου του, και μας προτρέπει να συναντήσουμε στη ζωή μας τον Έναν και Άληθινόν Κύριον, τον Ιησούν Χριστόν και, όπως οι πρόγονοι ανήγειραν μέσα εις αντίξοας συνθήκας, λόγῳ της Τουρκοκρατίας, Ναόν προς τιμήν της, αποδεικνύοντας το μεγαλείον της ψυχής και της αγάπης τους για την Αγία, έτσι κι εμείς, σήμερα ,οφείλουμε να τιμούμε εκείνη που ετίμησε Χριστόν και Ελλάδα.

  Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνην και τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημον και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα και Θερμών κ.κ. Δημήτριον, που ήρθαν διά να συνεορτάσουν το γεγονός της ανευρέσεως των ιερών λειψάνων, προέτρεψε τους πιστούς να πορευθούν την οδόν της Αγίας Κυράννης, ώστε να ζουν μέσα εις την χαράν της παρουσίας και της ευλογίας του Ιησού Χριστού.

Με την σειράν του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνην του προς τον Σεβασμιώτατον Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης δια την τιμητικήν πρόσκλησιν που του απηύθυνε, ώστε να συνεορτάσουν το συγκλονιστικό αυτό γεγονός της αποκαλύψεως των ιερών λειψάνων, το οποίον, όπως σημειίωσε χαρακτηριστικά, αποτελεί μεγάλη ευλογία για τον οικείον Ιεράρχην κ.κ. Ιωάννην, καθώς συμπίπτει χρονικώς με την συμπλήρωσιν ενός έτους από της χειροτονίας του εις Επίσκοπον και της ενθρονίσεως του εις την Θεόσωστον Επαρχίαν του Λαγκαδά. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού ευχήθηκε να αποκαλυφθούν και τα ιερά λείψανα της νεομάρτυρος Ακυλίνας, η οποία μαρτύρησε εις το Ζαγκλιβέριον πρίν από 247 έτη, προτρέποντας να συμπροσευχηθουν όλοι για την εύρεση των ιερών της λειψάνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε περιφορά των τμημάτων των λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης πέριξ του παλαιού Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινώς και έως τις 10 Οκτωβρίου ε.ε. θα τελείται παράκλησις καθώς και ιερά αγρυπνία ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 11 Οκτωβρίου ε.ε. με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου όπου θα λιτανευθούν τα Ιερά λείψανα και θα τοποθετηθούν εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Κυράννης-Όσσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου